Kies bewust: wij werken alleen met duurzaam vlees met een verhaal

Black Angus Grain fed uit Australië

Het Australisch rundvlees ‘Clare Valley Signature’ wordt geproduceerd in het zuiden van Australië. Hier zijn grote delen van het landschap vlak, er zijn enorme weides en de lucht is schoon. Hier hebben de runderen de ruimte om te scharrelen en te grazen. Clare Valley heeft de hele keten in eigen beheer, van opfok van de runderen tot aan het verpakken van het eindproduct.

De rijke smaak heeft het Australisch rundvlees te danken aan het feit dat de runderen in de periode van afmesten minimaal 100 dagen met granen worden bijgevoerd. Hierdoor ontstaat er een mooie marmering in het rundvlees. Door de marmering is het Australisch rundvlees extra zacht en sappig. Dit komt de smaak zeker ten goede.

Qua populariteit loopt het (Grain fed) Australische Angus beef achter in West Europa ten opzichte van het Noord Amerikaanse Angus beef, maar dit is geheel onterecht! Net als Noord Amerika heeft Australië een lange geschiedenis met Angus beef.

Van dit Australische Black Angus rundvlees hebben wij de sucade en bavette het gehele jaar op voorraad.
Dit zijn spieren met een wat grovere structuur die we normaal gesproken een lange bereiding mee geven.
Echter, door de eigenschappen van dit vlees, komt dit het best tot zijn recht, als u dit een korte bereiding meegeeft; dus bakken als biefstuk. Er zal op dit “werkvlees” iets meer gekauwd moeten worden dan op bijvoorbeeld haasbiefstuk (wat nagenoeg geen bindweefsel heeft, maar daardoor ook nagenoeg geen smaak), maar dat wordt rijkelijk vergoed door de geweldige smaak dat dit vlees biedt!

Livar (Limburgs varken)

Sinds het Livarvarken in 1999 door vijf Limburgse varkensboeren is bedacht heeft het varken altijd in het teken gestaan van een onderscheidende smaak en vleeskwaliteit en een vorm van dierhouderij die rekening houdt met het natuurlijke gedrag en leefomgeving van het varken dat zich uit in maximaal dierenwelzijn.

Smaak als beloning voor goede zorg

Het Livarvlees onderscheidt zich ook qua smaak sterk van andere soorten varkensvlees. Het vlees is rijper en doorregen met vet. Vet is de smaakdrager van vlees en geeft het Livarvlees een sterke, aangename en natuurlijke smaak. Bovendien kent het bij de bereiding nauwelijks gewichtsverlies (normaal varkensvlees verliest al gauw een kwart aan gewicht, Livarvlees slechts acht procent), waardoor het vlees zeer mals en sappig blijft.

Dierenwelzijn

Het welzijn van de dieren is voor Livar heel belangrijk. Niet alleen omdat dat goed is voor het dier maar ook omdat dit de vleeskwaliteit ten goede komt. Een varken dat haar hele leven in alle rust en ruimte heeft kunnen rondscharrelen heeft nauwelijks stress ervaren.

Daarom kunnen alle Livarvarkens buiten rondscharrelen in een uitloop met wroetgelegenheid. Binnen hebben de varkens onbeperkt voer en drinkwater tot hun beschikking en hebben ze een groot bed van stro. De varkens mogen zelf weten of ze buiten of binnen willen liggen.

Ontdek de wereld van Livar

Vraag naar ons Livar assortiment en proef het verschil.  Bezoek ook www.livar.nl voor meer informatie.

De lekkerste en malste biefstuk krijgen wij van het
Belgisch wit blauw rund
afwisselend van lokale boeren uit het Heuvelland
via grossier Krekels uit  Kerkrade of van Heijdra vleesvee uit IJsselstein.

Op een mooie nieuwbouwlocatie aan de Stuivenbergweg in IJsselstein staat de vleesveehouderij van Heijdra vleesvee.

De hellingstal heeft een oppervlakte van 2.920 m2 en Heijdra heeft ongeveer 50 hectare grond in gebruik. De stromest uit de stal wordt opgeslagen buiten de stal en na compostering verspreid over het eigen land als groeistof voor gras en maïs ten behoeve van hun eigen vee. Verder beschikken ze over een machineberging en een werkplaats voor het onderhoud van de machines waarmee ze het land bewerken, zaaien en oogsten. Dit doen ze samen met de zoons.

Bij de nieuwbouw in 2012 hebben ze rekening gehouden met de welzijnsbehoeften van de runderen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de dieren in de stal kunnen genieten van:

  • Droge ligbedden door de helling van het liggedeelte van 5%
  • Droge hoeven in de loopgang door een automatische mestschuif in combinatie met een vloer zonder roosters
  • Weinig ammoniakemissie door een dichte stalvloer in combinatie met de automatische mestschuif
  • Veel frisse lucht en natuurlijke luchtcirculatie door de hoogte van de stal en de verhoogde middennok
  • Optimale ventilatie door de combinatie van een klimaatcomputer en automatische zijgevel-zeilen
  • Veel natuurlijk daglicht door open zijgevels, spaceboarding in de nok en veel lichtplaten in het dak
  • Koeborstels in alle hokken ter voorkoming van jeuk en schurft

Dit alles ondersteunt de natuurlijke weerstand van de dieren tijdens de stalperiode.