Traditie uit Zuid Limburg Limburgse Sjink

Na een zorgvuldige selectie op kleur, vorm en vetgehalte van de hamdelen wordt er volgens familierecept een kruidenmengsel aan toegevoegd. De precieze receptuur wordt als geheim van generatie op generatie doorgegeven.

Voor de diverse soorten sjink worden er onder meer jeneverbes, grove gebroken peper, laurier, knoflook en mosterdzaad gebruikt. Deze kruiden zorgen ervoor dat de sjink een heerlijke smaak krijgt. De weken daarna krijgt het vleres de kans te drogen en de aroma’s van de kruiden in zich op te nemen.

Vervolgens begint het echte drogen in ruimtes waar de frisse lucht uit het Zuid Limburgse Heuvelland binnendringt. Onder het toeziend oog van grootvader en zoon ontwikkelt zich de karakteristieke smaak. Na een laatste controle is het vlees klaar voor de verpakking. De sjink is verkrijgbaar in diverse smaken, verpakt in plakken of stukken en biedt tal van culinaire mogelijkheden.

 

De naam Meertens staat sinds de 60-er jaren voor de beste kwaliteit en een uiterst zorgvuldige manier van zouten en drogen van Limburgse hammen en hampunten.

In 1976 begon Jacques Meertens sr. een slagerij annex buurtwinkel in Schin op Geul.

Het slagersvak kreeg hij met de paplepel ingegeven van zijn vader die een slagerij in Nieuwenhagen bestierde. In 1991 namen de huidige eigenaren van De eetwinkel van het Heuvelland  deze slagerij over om in 2007 een eetwinkel in Gulpen te beginnen.

In de voormalige winkel in Schin op Geul wordt op ambachtelijke wijze Limburgse sjink in diverse variëteiten geproduceerd. Door  traditionele familierecepten en het perfectioneren van het zout- en rijpingsproces heeft Jack Meertens jr een ham ontwikkeld met een ouderwetse smaak die ruim voldoet aan de eisen van de moderne klant.